Funk Up your live

Haal je eigen creativiteit in je leven

Funk Up your live

Haal je eigen creativiteit in je leven

Alle gezichten van creativiteit

Doe wat jou blij maakt

muurschildering voor een jongenskamer naar een gameontwerp

tekenen op een overgebleven tegel met een ceramic stift

herfsttafel voor feestje

Iedereen is creatief.

Of je nu knuffels haakt of breidt, je secuur kleine plaatjes uitknipt voor 3-D wenskaarten, spectaculaire hapjes maakt voor tractaties of een talent hebt om je huis zo in te richten dat iedereen het supergezellig vindt. Iedereen heeft iets waar ze erg goed in zijn. . Een creatief talent. En meestal is dat hetgeen waar je het gelukkigst van wordt en waar je hart ligt. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze iets niet kunnen of dat ze daar geen talent voor hebben maar ik zie nog veel vaker dat diezelfde mensen vaak erg goed in iets creatiefs zijn wanneer ze er maar eenmaal mee bezig zijn.

Voor mij is bezig zijn met mijn handen een ontspannende bezigheid en ik wordt er altijd blij van. Daarom laat ik hier in het hoofdstuk: "How to.." ook zien hoe je bijvoorbeeld een leuke knutsel kunt maken of een gave traktatie. Met welke materialen, welke lijm het beste werkt bijvoorbeeld ( er is niets zo irritant als de verkeerde lijm ..) zodat je niet halverwege voor verrassingen komt te staan en rustig kunt doorwerken.

Onder de kop traktaties staan dan weer leuke en meestal gemakkelijke traktaties om na te maken. Enkelen van deze traktaties worden onder de kop: how to..  stap voor stap uitgelegd. Bij themafeestjes kom je terecht bij feestjes die ik heb uitgevoerd naar een bepaald onderwerp. Daar heb ik ook Halloweenfeestjes onder geplaatst want dat is mijn favoriete uitklaatklep. Dan zitten er bij knutselen nog een aantal leuke voorbeelden om te maken wanneer je kinderen eens lekker bezig willen zijn. Het hoofdstuk schilderen: galerij spreekt voor zich. Dat is een selectie van wat ik zo her en der bijeen heb geschilderd. Tenslotte nog de workshops: beeldmateriaal van enkele van de workshops en knutselmiddagen die ik heb uitgevoerd en super waren om te doen. Deze blog is dus om die dingen te laten zien, om tips uit te wisselen, om stap voor stap traktaties te maken voor de klas van je kind, gewoon even lekker bezig zijn met iets moois maken, knutselen met de kinderen op een feestje of op een regenachtige middag, nou ja, noem maar op.. gewoon alles wat creatief is. Ik hoop dat jullie er net zoveel plezier van hebben als ikzelf.

workshops

Workshops of cursussen, leuke woorden voor dezelfde bezigheid: creatief en gezellig bezig zijn met iets wat je leuk vindt. Sommige workshops zijn vrij pittig en anderen supersimpel. De verscheidenheid aan activiteiten zijn onzagwekkend: Je kunt prachtige kunstwerken maken met realistisch tekenen, prachtige potten, schalen of tegels maken bij een keramisch kunstenaar of superleuke gepersonaliseerde schoudertassen in elkaar zetten.

Zelf heb ik ook workshops gegeven en ik moet zeggen: ze geven is net zo leuk als meedoen. Zowel voor kinderen als volwassenen. Met kinderen zijn ze wat intensiever omdat je meer je aandacht moet verdelen over de kinderen en actiever bent in het meehelpen en met volwassenen moeten je lessen heel uitgekiend zijn. De meeste workshops zijn het niveau van bloempotten beschilderen al lang en breed ontstegen en de kunstwerken die er overal worden gecreerd zijn precies een bevestiging wat ik altijd al zeg: iedereen heeft wel een creatief talent waar je mooie dingen mee kunt maken.

Knutselen

Knutselen doen de meeste mensen wel uit zichzelf. Vooral wanneer er kinderen rondlopen. Een regenachtige dag is zo opgeleukt met een knutsel uur of twee. Ga altijd voor het supersimpele anders ben jij diegene die de knutsel zelf staat te maken terwijl je kind erbij staat te kijken.Je kunt vanzelf dan het niveau omhoog halen en voor de wat moeilijker projecten gaan. Voor mij werkt het goed wanneer ik eerst zelf even een knutsel als voorbeeld maak. Dan merk ik meteen of het echt wel zo gemakkelijk is als het lijkt of dat er allerlei (verborgen) lastige handelingen zijn die er dan net weer voor zorgen dat je kids hun aandacht verliezen en jij zwetend iets in elkaar zit te priegelen terwijl je kids ondertussen allang elkaar met de potlijm te lijf gaan.

Ik heb gemerkt dat kinderen een heel verschillend niveau hebben qua handigheid maar ook qua aandachtsboog. Het ene kind werkt gerust een uur lang aan het versieren van een leeg melkpak totdat alle plakglitters en kraaltjes op zijn en een ander komt 10 x bij je om een plakbandje te plakken. TIP: Gebruik met verf verschillende potjes met elk hun eigen kleur en kwast zodat de verf niet zo snel door elkaar wordt gemengd. Nog een TIP: Zorg voor een back-up knutsel. Je zult verbaasd staan hoe snel sommige kinderen hun werkjes af hebben. 


Feestjes en traktaties

Feestjes en traktaties. Echt een van mijn favorieten en ik heb bijna nog meer plezier in het maken en uitdenken en voorbereiden dan mijn kinderen bij de beleving. Bijna dus... Thema feestjes hebben mijn voorkeur omdat je dan lekker los kunt gaan naar het thema dat op tafel ligt.

TIP: ga de priegeldingetjes zoals prikkers niet zelf versieren want dat is te arbeidsintensief. Houdt je vooral bij de algemene decoratie: dat is erg sfeerbepalend en leuk om te maken. Nog een TIP: Bij traktaties: denk aan de tijd. Ga een redelijke tijd van te voren beginnen. Zelfs als je supersimpel gaat: alles dat je 17 tot 25 keer moet herhalen is tijdrovend. Je zou zeker niet de eerste ouder zijn die dan tot diep in de nacht nog popcorn aan een touwtje staat te rijgen omdat een eetbare ketting zo leuk is. 

Schilderen

Schilderen doe ik niet heel erg vaak. Maar ik heb altijd wel erg veel getekend. Dat was vroeger mijn uitlaat klep. Ik krijg daarom wel het een en ander op papier al heb ik daar ook wel heel wat techniekjes voor moeten bijleren.

Schilderen is dan weer een heel ander medium. Kwasten, verf, doek en legio ander materiaal. Soms weet je niet waar je moet beginnen. Een opleiding is niet noodzakelijk maar de voordelen zijn wel dat je beschikking hebt over verschillende materialen en technieken en je werk kunt toetsen aan medecursisten. Dus een workshop of cursus is nooit verkeerd maar het is zeker geen must om zelf eens lekker te ontdekken.

Zelf werk ik niet achter een ezel maar vanaf een tafel of op de grond. En daarbij schilder ik ook vaak op muren, schuttingen, meubelstukken en zelf mensen. Jij bepaalt zelf. TIP: Ik gebruik een oud bord om kleuren te mengen: dat is gemakkelijk schoon te spoelen, al houdt niemand je tegen wanneer je een schilderspalet wilt gebruiken. Nog een TIP: gooi geen glazen potten met deksel weg maar gebruik die om gemende verf resten in te bewaren.