Funk Up your live

Haal creativiteit in je leven

Funk Up your live

Haal creativiteit in je leven

Werkbeschrijving: doe het gewoon zelf

Op deze pagina zal ik proberen om zo duidelijk mogelijk een werkbeschrijving te geven van de opbouw van de verschillende tractaties of knutsels. Ze zijn vanzelf redelijk simpel, ik maak het mezelf graag gemakkelijk. 

Wat deze tasjes betreft: hiervoor heb ik een sjabloontje dat erg simpel is na te maken. Mocht je geen tijd hebben om alles zelf uit te tekenen dan kun je online ook veel kant en klare sjabloontjes vinden. Pinterest heeft volop opties. Let wel op de afmetingen. 

Boho traktatie/goodies tasje

Benodigheden:

gekleurd stevig karton

schaar

liniaal en stanleymesje

washi tape, kralen, veertjes, bedeltjes en rijgtouw (Action)

Werkwijze:

Meet het sjabloon van het tasje uit en teken het na op A4 papier. ( afmetingen onder de foto) Voor het handvat kun je een omgekeerde kom of schoteltje gebruiken om het mooi halfrond te krijgen. Knip uit en gebruik dat om een aantal tasjes tegelijk uit te knippen door een aantal vellen gekleurd papier tegelijk opelkaar te leggen en uit te knippen. Niet te veel anders gaat het glijden en verschuiven.

Snij de stippellijntjes licht in. heel licht. Je hoeft alleen een hulplijntje te maken om gemakkelijker te vouwen. Vouw en plak het tasje in elkaar.

 

Breedte :10 cm. Hoogte: 12 cm. Plakranden 3 cm en hengsel 1 cm.

Versier naar eigen inzicht. TIP: ik heb het rijgdraad door het tasje geprikt en meteen aan de binnenkant een stukje karton in de zelfde kleur eroverheen geplakt voor stevigheid en mooie afwerking. Hiervoor gebruik je de snijrestjes. Nog een TIP: je kunt ook gewoon on-line een kant en klaar sjabloon voor een tasje printen en gekleurd papier alvast in de printerlade leggen. Dan hoef je alleen te knippen en staan de snijlijntjes op elk tasje er al op.

Kerstversieringen maken

Deze Kerstkransen zijn heel simpel te maken en zijn leuk voor jong en oud. 

Je hebt hiervoor nodig: Een papieren wegwerpbordje. Gekleurd knutselpapier, schaar, lijm, stevig glitterkarton (Action) en kerstlint. Glitterstickers en zelfklevende steentjes doen het heel goed als afronding.

Knip de strookjes papier op maat. Voor kleinere kinderen de stroken iets breder knippen. Knip de binnenste cirkel uit een papieren bord. Vouw de stroken papier naar eigen inzicht om de rand en plak vast. Knip daarna eventueel een randje of inkeping in de uiteinden van de strookjes. ( als je dat eerst doet dan moet je heel secuur plakken om de helften precies op elkaar te laten vallen). Versier naar hartelust.

De figuurtjes die je aan de binnenste rand van je krans bevestigd kun je zelf samenstellen van al bestaande figuurtjes (kruidvat) en een stukje kerstlint of je knipt uit het goud of zilverkleurige karton zelf figuurtjes. Je kunt ook gaan rijgen met kraaltjes. Zorg ervoor dat het wel "platte" objecten zijn zodat het kransje niet wordt weggedrukt van de muur of deur.

Sinterklaas versieringen

Sinterklaas is elk jaar weer goed voor een bende creativiteit. Surprises, inpakken, knutsels, versieringen: het is een feest dat bij utstek geschikt is om je lekker uit te leven. Hieronder heb ik twee versieringen geplaatst die leuk zijn om het huis mee te versieren voor de Goedheiligman.

Sinterklaas deurkrans

Dit heb je nodig voor de krans

Dit heb je nodig om de figuurtjes te maken. Teken ze zelf of print iets leuk uit.

Wikkel de reepjes papier om de rand naar eigen inzicht. Plak vast aan de achterkant.

Leg de onderdelen van de krans los op de cikel. Zo heb je nog ruimte om naar eigen inzicht aanpassingen te maken. Lijm vast met stevige lijm als je geen lijmpistool bezit. Voor mij werkt een tube bisonkit (Action) heel goed voor de zwaardere elementen.

Sinterklaas hanger. Deze is simpeler te maken en geschikt voor jongere kinderen.

Dit heb je nodig. De figuurtjes zijn hetzelfde als die van de krans.

Om de kraaltjes gemakkelijker om het lint te krijgen, wikkel je het uiteinde strak in een stukje plakband. Net als een veter.

Gnomen of kabouters

Sleutelhangers of tashangers met een gnoom eraan. Ik heb ze gebruikt als versiering in een takkenbos die ik over had van de lente. In plaats van eieren hang ik er lentegnomen in en versierd met vlinders. Elke gnoom of kabouter is weer net iets anders te maken. Superleuk om te maken en echt simpel.

Benodigheden

1. Vilt voor de muts ( hobbywinkel of stoffenzaak)

2. Piepschuimballetjes, sleutelhangers ( hobby winkel) en sateprikkers en een schaar.

3. Lijmpistool en naald, draad en garen.

4. Kleine bolletjes voor de neus ( hobbywinkel)

5. Harige stof voor de baard ( nepbont, hoesje van een sierkussen of een nepbont sierkleedje)

6. Vulmateriaal voor het mutsje. Je hebt weinig nodig maar het maakt het mutsje wel veel mooier en steviger. ( hobbywinkel)

7. Eventueel versieringsmateriaal

Werkwijze

Stap 1 

1. Steek een bolletje piepschuim aan een sateprikker. Knip een stukje van het nepbont zo groot dat het helemaal om het bolletje heen valt.

2. Plaats het baardje op 3/4 van het piepschuimbolletje. Lijm dat stuk met het lijmpistool vast aan elkaar vast. Gebruik weinig lijm want het piepschuim smelt van de hitte. Leg het bolletje met baard even weg.

3. Leg de spullen klaar voor de muts: vilt, schaar, naald en draad en vulmateriaal voor het mutsje

 

 

Stap 1. (foto 1) Knip een stuk uit het vilt en rol dat in een koker. Schuif de koker om het gnoomkopje met baard en schuif het tot aan de helft. Herhaal dat net zo lang tot je denkt dat het opgerolde kokertje goed om het hoofdje past. Leg de koker vervolgens op een blad papier en druk het plat. Trek de omtrek na.

Stap 2. (foto2) Je hebt nu een grove sjabloon van een mutsje. Pak een stuk vilt en vouw het dubbel. Legt het sjabloon van de muts erop. Teken de omtrek na met een pen. Je kunt nu ook nog de vorm van het mutsje veranderen: speel met de punt of laat langere flapjes voor de oren langs hangen. het gaat erom dat je de maat wel aanhoudt maar de vorm kunt aanpassen. Een tikje ruimte laten langs de achterzijde voor het dichtstikken.

Stap 3.Naai het mutsje dicht en dat kan met een andere kleur draad en aan de buitenkant. Dat geeft een leuk effect. Als je dat niet wilt dan keer je het mutsje gewoon binnenste buiten.

Stap 4. Je kunt het ook dichtlijmen maar de lijm wordt heel hard. Ikzelf vindt dat minder mooi maar dat bepaal je gewoon zelf.

Stap 5. Naai de sleutelhanger aan de punt van de muts. Niet op een andere plek anders gaat hij scheef hangen.Versier je gnoom: Vlecht zijn baard, hang een veertje aan zijn muts, plak er bloemen op of hang er kwastjes aan. Gebruik je fantasie. Veel plezier!

Stap 6. Je kunt er ook leuke tashangers van maken. Dan bevestig je een koord met kralen of een veer onderaan de gnoom

Je kunt ook een vel papier oprollen tot een cone. De cone gebruiken om de maat van het hoofd op te nemen, platdrukken en de omtrek natekenen. Met papier kun je gemakkelijk meten.

Leg de uitgevouwen mal van papier op het vilt en knip uit. Knip een randje voor het dichtstikken.

Het stikwerk mag gerust aan de buitenkant. je kunt het 'Shabby"uiterlijk nog versterken met kleine opgenaaide lapjes..

stappen voor het opzetten van de muts

Ijzerdraadje in het hoofd prikken (optioneel) Even dubbelvouwen voor de scherpe punt.

Vul met het vulmateriaal. Niet teveel anders kan het moeilijker in een leuke vorm gezet worden. Het gaat alleen om de vormbepaling.

Schuif de muts erop en lijm aan twee punten aan de zijkant vast.

Probeer voor een grappig effect de rand van de muts iets over de neus te laten vouwen.

Gebruik aan tashangers, als weggevertjes of voor een lente statement.

Piratenfeest. Maak je eigen stoere piratenboottraktatie

Een piratenfeest is altijd leuk. Hier heb ik stap voor stap een beschrijving voor het maken van leuke piratenbootjes die je kunt vullen met iets lekkers. Stoere traktatie of een leuke "favor"voor op een snoeptafel op een piratenfeest.

Benodigheden voor een piratenbootje: stevig zwart papier, geel en wit papier. Schaar, lijm en liniaal. Wasknijpers om vast te zetten en de kant en klare "piratenzeilen"(Sostrene Gardens)

Sjabloon voor de boot. Teken na of print er eentje uit van pinterest. Je kunt ook deze op A4 formaat uitprinten.

Knip de boot uit middels het sjabloon. De zijkant van de boot twee keer.

Ik plak eerst de zijkanten in elkaar en daarna de bodem van de boot. Dat kun je gerust anders om doen, maar voor mij werkt dit het gemakkelijkst. Gebruik de wasknijpers om even vast te zetten.

Knip de drie onderdelen uit. Maak een gat in het "bankje"waar de mast doorheen kan schuiven. Knip in de cirkel kruislings een kleine inkeping zodat je deze cirkel straks over de masthouder heen kunt schuiven om hem zo aan de bodem van de boot vast te zetten als extra stevigheid. Knip de masthouder in tot halverwege zodat je een "rokje"maakt om aan de bodem te bevestigen.

Rol de masthouder stevig om de mast en zet vast met een plakbandje. Maar zorg wel dat de mast er nog uit kan schuiven. Plak deze nu eerst vast op de bodem van de boot. Schuif de cirkel erover voor extra stevigheid en lijm vast. Zet nu het "bankje"eroverheen zodat de gaten precies boven elkaar zitten en lijm de uiteinden vast aan de zijkanten van de boot.

Knip kleine rondjes uit het gele papier. Ik heb er het dopje van de lijm voor gebruikt om mooie gelijke cirkels te krijgen. Plak deze op de zijkant van de boot als kanonsgaten.

Steek de mast door het bankje en de houder eronder en je bootje is klaar. Je kunt de mast zelf maken van een sateprikker en gekleurd papier. Ik heb de masten kant en klaar gekocht bij Sostrene Gardens. Maar dan moet je wel een stukje van de onderkant afknippen anders zijn ze te lang.

Je kunt nu het bootje vullen met schatkistjes, munten uit een piratenschat of met hartige hapjes als mini-rijstwafeltjes of mini-ontbijtkoek

Herfsttraktatie: Egeltjes

Deze schattige egeltjes zijn heel geschikt voor een leuke en vooral gezonde herfsttraktatie. Ze zijn best bewerkelijk om te maken dus begin er vooral niet te laat mee. 

egeltjes trakatie. Met soepstengels.

Benodigheden: Verschillende kleuren stevig knutselpapier voor de egeltjes. Schaar en lijm. Eventueel een klein schaartje voor de details. Zwarte stift en potlood. Lineaal en stanlymes. Stevig knutselkarton ( een slag dikker als dat voor de egels zelf) voor het tussenstukje. Dat houdt de egeltjes bijelkaar

Print of teken een egeltje. Bepaal voor jezelf de grootte. Knip elke egel 2x uit en verzamel ze in spiegelbeeld. Bewaar ze ook in bij elkaar horende setjes. Teken een gezichtje en knip het gedeelte voor de stekels apart uit. Ook weer in spiegelbeeld. Hiervoor heb ik de uitgeknipte egel op een raam geplakt met een plakbandje en met een gewoon wit vel papier eroverheen geplakt ( dat werkt als een lichtbak), de omtrek van het stekelgedeelte bepaald en getekend en uitgeknipt uit wit papier om dat als sjabloon te gebruiken. Plak daarna elk stekelgedeelte op elk egeltje . Let op dat je gespiegelde setjes maakt. Let op: Je kunt ook gewoon een egeltje uitzoeken online en dat gekleurd en wel uitprinten. In dat geval hoef je alleen maar de egel uit te knippen. Zorg er wel voor dat er dan stevig A4 papier in de printer ligt. Anders blijven de egels niet staan.

Meet een vierkant of rechthoek uit op stevig papier/karton. Ik heb 3 bij 5 genomen omdat dat het beste paste bij de afmetingen van mijn egel. Het moet niet te wijd of te groot zijn anders gaat het tussenstuk uitsteken of het verzwakt de egel. Teken het stuk in de lengte in 3 gelijke delen. Snij dat in met het stanleymesje maar niet erdoorheen. Gewoon lichtjes om het goed en strak te kunnen vouwen. Als je alleen al een beetje een lijntje hebt dan vouwt het al mooi strak.

Plak dat in drie gedeelten omgevouwen blok tussen twee gespiegelde zijden van een egeltje in: dus de buitenste kanten van het blokje worden dus elk aan een van de twee binnenkanten van je egel geplakt. Zorg dat het een stukje onder de rand is geplakt zodat de snack ( in mijn geval twee snoepstengels) er niet boven afrolt. Die wordt dan door de stekels van de egel tegengehouden. Je maakt dus een soort verzonken plateautje dat tevens de egel bijeen houdt. Je snack moet niet te zwaar zijn anders buigt de egel teveel door. Minirijstwafels zijn ook goed en een doosje rozijntjes doet het ook goed. Rijstwafels kun je ook in een zakje aanbieden en rozijntjes zul je misschien met een plakbandje aan de binnenkant even moeten vastzetten omdat het eraf kan glijden.

Zo ziet het egeltje er dan uit met twee aan elkaar gebonden soepstengels. Gebruik je fantasie om andere soorten snacks op de egel vast te zetten.

Ik heb de egeltjes gebruikt voor een herfsttafel.

Mandarijntjes met kroontje

Simpele en leuke traktatie.

Prinsessenthema.

Gezonde traktaties zijn ook een plezier om te krijgen wanneer het er zo schattig uit ziet. Lege wc-rollen verzamelen gaat sneller dan je denkt. Mandarijntjes met een kroontje is een echte prinsessen traktatie. Het resultaat zet je in een lage vaas of bloempot. Leg iets zwaars onderin zodat de pot door het gewicht van de mandarijntjes niet omkiept.

Benodigheden: Kleine (!) mandarijntjes, sateprikkers, lint, vloeipapier, wc-rolletjes, stickervellen of ander papier voor de kroontjes, eventueel lijm, schaar

Stap 1. Meet een randje uit de de wc rollen voor de lengte van de punten van de kroon. Ik heb 5 punten uitgemeten en getekend. Je kunt het uit de losse pols gaan doen maar dan heb je kans dat de punten ongelijk en slordig worden. Knip de punten uit.

Stap 2. Rol elk rolletje in je uitgekozen papier. Ik heb een zelfklevend glittervel gebruikt (Action) zodat ik niet hoef te knoeien met lijm. Knip daaruit ook de punten terwijl je de al uitgeknipte punten van de wc rol volgt.

Stap 3. Steek alvast de mandarijntjes op de sateprikkers en plak aan de onderkant van elke mandarijn een stukje plakband om de prikker zodat de mandarijn niet naar beneden zakt.

Stap 4. Wikkel een vloeipapier om elke mandarijn en zet vast met een lintje. Ik vindt vloeipapier fijn en soepel om mee te werken maar je kunt ook lichte stof gebruiken als thule. Bepaal naar eigen smaak de lengte van het ¨rokje¨. Bevestig het lint met of zonder strik. Lijm het kroontje op de mandarijn. Je kunt het kroontje nog versieren met kraaltjes als je wilt.

Prinsessen traktatie

Benodigheden voor de kroon en staf. Deze traktatie is op zich vrij simpel maar wel bewerkelijk. Je maakt drie verschillende onderdelen die je uiteindelijk samenvoegt. De traktatie kan goed in twee delen uiteen gehaald worden: De sterrenstaf met een zakje lekkers of de kroon met het zakje. Wanneer je er veel moet maken voor een grote klas kinderen kun je ervoor kiezen om de traktatie te splitsen. Voor een kleiner feestje thuis kun je wel lekker overdrijven.

 

 

kroontjes en sterrenstaf samengevoegd. Hier heb je voor nodig: Goud/zilverkleurig stevig papier (kroon en ster), papieren rietjes, plaksteentjes, lint, rijgdraad, kraaltjes, doorzichtig inpakfolie. Schaar, lijm ( knutsellijm en sterke lijm: bisonkit van de Action), wasknijpers

1. Zoek een sjabloon van een kroontje dat je mooi vindt op bijvoorbeeld Pinterest en print uit of teken er zelf eentje (na). Neem de maat met een los vel A4 hoe groot je de omtrek wilt hebben. Knip uit en gebruik het als een mal voor de kroontjes. Knip meerdere tegelijk uit maar let op bij dikker papier dat het niet lelijk wordt. Plak de kroontjes aan de uiteinden vast.

2. Knip ronde grote cirkels uit het doorzichtige folie en leg op het midden een handvol inhoud. Ik heb marshmallows gebruikt omdat deze mooi zacht en dus een beetje vormbaar zijn. Maak er pakketjes van en knoop dicht met een mooi lint. Stop het pakketje in het kroontje.

3. Schuif de zakjes met lekkers in de kroontjes. Eigenlijk kun je het nu al presenteren als traktatie.

4. Versier het kroontje desgewenst met patroontjes of mooie siersteentjes. Ik kies hiervoor altijd zelfklevende steentjes want dat gepruts met lijm voor van die kleine oppervakken geeft alleen maar veel lijmtroep op je kroontje.

Sterrenstaf voor de prinses traktatie

Dit is de beschrijving van de sterrenstaf: het tweede gedeelte van de prinsessentraktatie. Wanneer dit teveel tijd kost kun je  deze gerust achterwege laten bij de traktatie en dan los gebruiken bij een tafelsetting: op elke bordje een sterrenstaf of zet ze in een mooi drinkglas. 

Benodigdheden: Stevig zilver of goud knutselpapier/karton. Steentjes en kraaltjes voor de versiering, lijm, wasknijper, (papieren) rietjes, lint en een schaar.

1. Zoek een sjabloon voor de sterren die je wilt. Print het uit of trek het over. Knip de sterren per twee uit dus dubbel papier per keer. Anders ga je verschil krijgen in de sterren bij het tegen elkaar plakken. Bewaar ze per setje.

2. Mocht je een kralenversiering erbij willen maken dan kun je die nu als eerste aan het rietje bevestigen door een kleine inkeping te knippen in het rietje en daar het uiteinde in te schuiven. Wanneer je nu de sterren erop dichtlijmt dan is het koordje mooi weggewerkt. Plak dus het rietje tussen twee zijden van een setje sterren. Druk de bovenkant van het rietje eerst iets plat. Je kunt de twee kanten van de ster even vastzetten met een wasknijper tijdens het drogen.

3. Je kunt, als je wilt, de ster nog versieren. Zowel op de ster zelf als vlak onder de ster met een mooi dicht gestrikt lint. Eventjes vastzetten met een drupje lijm. Ik heb er thule lint voor gebruikt maar cadeaulint staat ook super. 4. Steek vervolgens de stafjes ieder in een zakje van een kroontje. Een beetje voorzichtig wiebelen en wrikken om het er netjes in te friemelen zonder dat het rietje dubbel knikt.