Funk Up your live

Haal je eigen creativiteit in je leven

Funk Up your live

Haal je eigen creativiteit in je leven

Werkbeschrijving: doe het gewoon zelf

Op deze pagina zal ik proberen om zo duidelijk mogelijk een werkbeschrijving te geven van de opbouw van de verschillende tractaties of knutsels. Ze zijn vanzelf redelijk simpel, ik maak het mezelf graag gemakkelijk, maar toch leg ik het stap voor stap uit zodat ook iemand die voor het eerst iets maakt er wel uit kan komen. 

Wat deze tasjes betreft: hiervoor heb ik een sjabloontje dat erg simpel is na te maken. Mocht je geen tijd hebben om alles zelf uit te tekenen dan kun je online ook veel kant en klare sjabloontjes vinden. Pinterest heeft volop opties. Let wel op de afmetingen. En voer alvast je gekleurde papier in de printer wanneer je eenmaal het juiste ontwerp hebt gevonden. 

Boho traktatie/goodies tasje

Benodigheden:

gekleurd stevig karton

schaar

liniaal en stanleymesje

washi tape, kralen, veertjes, bedeltjes en rijgtouw (Action)

Werkwijze:

Meet het sjabloon van het tasje uit en teken het na op A4 papier. ( afmetingen onder de foto) Voor het handvat kun je een omgekeerde kom of schoteltje gebruiken om het mooi halfrond te krijgen. Knip uit en gebruik dat om een aantal tasjes tegelijk uit te knippen door een aantal vellen gekleurd papier tegelijk opelkaar te leggen en uit te knippen. Niet te veel anders gaat het glijden en verschuiven.

Snij de stippellijntjes licht in. heel licht. Je hoeft alleen een hulplijntje te maken om gemakkelijker te vouwen. Vouw en plak het tasje in elkaar.

 

Breedte :10 cm. Hoogte: 12 cm. Plakranden 3 cm en hengsel 1 cm.

Versier naar eigen inzicht. TIP: ik heb het rijgdraad door het tasje geprikt en meteen aan de binnenkant een stukje karton in de zelfde kleur eroverheen geplakt voor stevigheid en mooie afwerking. Hiervoor gebruik je de snijrestjes. Nog een TIP: je kunt ook gewoon on-line een kant en klaar sjabloon voor een tasje printen en gekleurd papier alvast in de printerlade leggen. Dan hoef je alleen te knippen en staan de snijlijntjes op elk tasje er al op.

Gnomen of kabouters

Sleutelhangers of tashangers met een gnoom eraan. Ik heb ze gebruikt als versiering in een takkenbos die ik over had van de lente. In plaats van eieren hang ik er lentegnomen in en versierd met vlinders. Elke gnoom of kabouter is weer net iets anders te maken. Superleuk om te maken en echt simpel.

Benodigheden

Dit heb je nodig:

1. Vilt voor de muts ( hobbywinkel of stoffenzaak)

2. Piepschuimballetjes, sleutelhangers ( hobby winkel) en sateprikkers.

3. Lijmpistool en naald, draad en garen en een schaar

4. Kleine bolletjes of knopen voor de neus ( hobbywinkel)

5. Harige stof voor de baard ( nepbont, hoesje van een sierkussen, nepbontkleedje of ga naar een stoffenhal voor een stukje nepbont)

6. Vulmateriaal voor het mutsje. Je hebt weinig nodig maar het maakt het mutsje wel veel mooier en steviger. ( hobbywinkel)

7. Eventueel versieringsmateriaal

Werkwijze

Stap 1 ( foto boven)

1. Steek een bolletje piepschuim aan een sateprikker. Knip een stukje van het nepbont zo groot dat het helemaal om het bolletje heen valt.

2. Plaats het baardje op 3/4 van het piepschuimbolletje. Lijm dat stuk met het lijmpistool vast aan elkaar vast. Gebruik weinig lijm want het piepschuim smelt van de hitte. Leg het bolletje met baard even weg.

Stap 2

1. Leg de spullen klaar voor de muts:

- vilt, schaar, naald en draad

- vulmateriaal voor het mutsje

foto 1

foto 2

werkwijze mutsje

Stap 1. (foto 1)

Knip een stuk uit het vilt en rol dat in een koker. Schuif de koker om het gnoomkopje met baard en schuif het tot aan de helft. Herhaal dat net zo lang tot je denkt dat het opgerolde kokertje goed om het hoofdje past. Leg de koker vervolgens op een blad papier en druk het plat. Trek de omtrek na. 

Stap 2. (foto2)

Je hebt nu een grove sjabloon van een mutsje. Pak een stuk vilt en vouw het dubbel. Legt het sjabloon van de muts erop. Teken de omtrek na met een pen. Je kunt nu ook nog de vorm van het mutsje veranderen: speel met de punt of laat langere flapjes voor de oren langs hangen. het gaat erom dat je de maat wel aanhoudt maar de vorm kunt aanpassen. Een tikje ruimte laten langs de achterzijde voor het dichtstikken.

Stap 3 (foto 3 en 4)

Knip het mutsje uit. Naai het mutsje dicht met simpele steken. Die kun je gerust aan de buitenkant laten zitten en zelfs met een andere kleur draad werken: dat geeft een leuk effect. Maar als je dat niet wilt dan keer je de muts binnenstebuiten. Je kunt het ook dichtlijmen maar de lijm wordt heel hard. Ikzelf vindt dat minder mooi maar dat bepaal je gewoon zelf.

foto 4

Maak er tashangers van en bevestig een koord met kralen of een veer onderaan de gnoom

Stap 4

Schuif de muts over de kop met baard. Ongeveer tot de helft. Plak er een bolletje op of een knoop als neus. Vlak onder de rand van de muts alsof de muts op de neus hangt. Vouw de rand van de muts om voor een extra effect. Dat kun je vastzetten met een klein drupje lijm als het nodig is.

Naai de sleutelhanger aan de punt van de muts. Niet op een andere plek anders gaat hij scheef hangen. 

Stap 5

Versier je gnoom: Vlecht zijn baard, hang een veertje aan zijn muts, plak er bloemen op of hang er kwastjes aan. 

Gebruik je fantasie. Veel plezier!

Je kunt ook een vel papier oprollen tot een cone. De cone gebruiken om de maat van het hoofd op te nemen, platdrukken en de omtrek natekenen. Met papier kun je gemakkelijk meten.

stappen voor het opzetten van de muts

Ijzerdraadje in het hoofd prikken (optioneel) Even dubbelvouwen voor de scherpe punt.

egeltjes trakatie. Met soepstengels.

Egeltje met een gezonde snack

Benodigheden:

Verschillende kleuren stevig knutselpapier voor de egeltjes.

Schaar en lijm. Eventueel een klein schaartje voor de details.

Zwarte stift en potlood.

Lineaal en stanlymes.

Stevig knutselkarton ( een slag dikker als dat voor de egels zelf) voor het tussenstukje. Dat houdt de egeltjes bijelkaar                                                                                                                                                

Stap 1

Print of teken een egeltje. Bepaal voor jezelf de grootte. Knip elke egel 2x uit en verzamel ze in spiegelbeeld. Bewaar ze ook in bij elkaar horende setjes.  Teken een gezichtje en knip het gedeelte voor de stekels apart uit. Ook weer in spiegelbeeld. Hiervoor heb ik de uitgeknipte egel op een raam geplakt met een plakbandje en met een gewoon wit vel papier eroverheen geplakt ( dat werkt als een lichtbak), de omtrek van het stekelgedeelte bepaald en getekend en uitgeknipt uit wit papier om dat als sjabloon te gebruiken. Plak daarna elk stekelgedeelte op elk egeltje . Let op dat je gespiegelde setjes maakt. Let op: Je kunt ook gewoon een egeltje uitzoeken online en dat gekleurd en wel uitprinten. In dat geval hoef je alleen maar de egel uit te knippen. Zorg er wel voor dat er dan stevig A4 papier in de printer ligt. Anders blijven de egels niet staan.

 

stap 2

Meet een vierkant of rechthoek  uit op stevig papier/karton.

Ik heb 3 bij 5 genomen omdat dat het beste paste bij de afmetingen van mijn egel. Het moet niet te wijd of te groot zijn anders gaat het tussenstuk uitsteken of het verzwakt de egel. 

Teken het stuk in de lengte in 3 gelijke delen. Snij dat in met het stanleymesje maar niet erdoorheen. Gewoon lichtjes om het goed en strak te kunnen vouwen. Als je alleen al een beetje een lijntje hebt dan vouwt het al mooi strak. 

stap 3

Plak dat in drie gedeelten omgevouwen blok tussen twee gespiegelde zijden van een egeltje in: dus  de buitenste kanten van het blokje worden dus elk aan een van de twee binnenkanten van je egel geplakt. Zorg dat het een stukje onder de rand is geplakt zodat de snack ( in mijn geval twee snoepstengels) er niet boven afrolt. Die wordt dan door de stekels van de egel tegengehouden. Je maakt dus een soort verzonken plateautje dat tevens de egel bijeen houdt.

Je snack moet niet te zwaar zijn anders buigt de egel teveel door. Minirijstwafels zijn ook goed en een doosje rozijntjes doet het ook goed. Rijstwafels kun je ook in een zakje aanbieden en rozijntjes zul je misschien met een plakbandje aan de binnenkant even moeten vastzetten omdat het eraf kan glijden.

Boho hippie native tractatie

Boho traktatie.

Een leuke traktatie voor die kinderen die liever Native gaan dan cowboy. Iedere familie heeft wel zo'n kind en het is gewoon een ding. Ga er lekker in mee.

De tipi's zijn wat bewerkelijker maar dat komt puur omdat ik de werktekening heb nagetekend op mijn eigen maat en de vorm vond ik super moeilijk. Een totaal gebrek aan rekenkundig talent zal daar mee te maken hebben gehad. Maar mocht je de online sjablonen gaan printen dan is het verder gewoon wat simpel knip en plakwerk en dan kun je gaan versieren.

De potjes zijn ook superleuk om als knutselactiviteit te maken voor de kinderen. En gemaakt van gerecycle chocopasta- en jampotten, dus de materiaal kosten zijn overzichtelijk. Het versiermateriaal kun je bij Action kopen voor weinig.

"speer"potloden inclusief potje om ze in te zetten

Benodigheden "speer"potloden

Je hebt hiervoor nodig:

1. Goede lijm ( ik gebruik pattex of bisonkit. De goedkopere versie ervan is bij de action tegen een redelijke prijs te verkrijgen. De lijm heb ik nodig omdat het papier waarvan ik het "veren uiteinde" heb gemaakt erg glad is en niet goed plakt met gewone knutsellijm. Als je gewoon knutselpapier gebruikt dan kun je wel met de gewone lijm werken.)

2. Mooi papier voor het veren uiteinde. ( Hobbywinkels hebben vaak kleine boekjes met vellen papier met verschillende patronen en van uiteenlopende materialen. )

3. potloden

4. schaar en lineaal

potloden plakken

potloden plakken

Stap 1. Knip een veervorm uit je papier. Dubbel. Mocht je doorzichtig papier gebruiken zoals op de foto, zorg er dan voor dat de vormen op elkaar passen zodat het niet rommelig doorschijnt. 

Stap 2. Plak op elkaar terwijl het potlood ertussen is geplaatst. Druk het rondom het potlood stevig aan.

Stap 3. Zorg dat de beide zijden mooi aansluiten. Houd even aan beide zijden van het potlood stevig vast tot de lijm is aangedroogd. Je kunt ook twee wasknijpers plaatsen om dat voor je over te nemen terwijl je met de volgende speer bezig gaat.

benodigheden potjes

stap 1 voor het potlodenpotje

stap 2 voor het potlodenpotje

Benodigheden veren potlodenpotje

- Schaar en lijm ( sterke lijm) of een lijmpistool.

- Versiermateriaal zoals veren, kwastjes, nep-leren koord, sisaltouw, kralen en rijgdraad, stukjes nepbont.  

Stap 1. Knip het bont uit en wikkel het om het potje en zet vast met een beetje lijm.

Stap 2. versier het door te omwikkelen met nep-leren koord of sisaltouw en rijg kleine kettinkjes voor de hals.

Stap 3. Gebruik je fantasie om het potje je eigen stijl te geven.

 

Diashow mandarijntje met kroontje

prinses traktatie

Mandarijntjes met kroontje

Benodigheden: Kleine (!) mandarijntjes, sateprikkers, lint, vloeipapier, wc-rolletjes, stickervellen of ander papier voor de kroontjes, eventueel lijm, schaar.

Stap 1. Meet een randje uit de de wc rollen voor de lengte van de punten van de kroon. Ik heb 5 punten uitgemeten en getekend. Je kunt het uit de losse pols gaan doen maar dan heb je kans dat de punten ongelijk en slordig worden. Knip de punten uit.

Stap 2. Rol elk rolletje in je uitgekozen papier. Ik heb een zelfklevend glittervel gebruikt (Action) zodat ik niet hoef te knoeien met lijm. Knip daaruit ook de punten terwijl je de al uitgeknipte punten van de wc rol volgt.

Stap 3. Steek alvast de mandarijntjes op de sateprikkers en plak aan de onderkant van elke mandarijn een stukje plakband om de prikker zodat de mandarijn niet naar beneden zakt.

Stap 4. Wikkel een vloeipapier om elke mandarijn en zet vast met een lintje. Ik vindt vloeipapier fijn en soepel om mee te werlen maar je kunt ook lichte stof gebruiken als thule. Bepaal naar eigen smaak de lengte van het ¨rokje¨. Bevestig het lint met of zonder strik. 

Stap 5. Lijm het kroontje op de mandarijn. Je kunt het kroontje nog versieren met kraaltjes als je wilt. 

prinsessen traktatie: kroon met sterrenstaf

Prinsessen tractatie kroon en staf.

Benodigheden voor de kroon en staf. Deze traktatie is op zich vrij simpel maar wel bewerkelijk. Je maakt drie verschillende onderdelen die je uiteindelijk samenvoegt. De traktatie kan dus ook heel goed in twee delen uiteen gehaald worden: De sterrenstaf met het zakje lekkers ( snoep of hartig) of de kroon met het zakje. Vooral wanneer je er veel moet maken voor een grotere klas kinderen zou ik er voor kiezen om de traktatie te splitsen. Voor een kleiener feestje thuis kun je wel lekker overdrijven.

Goud/zilverkleurig stevig  papier (kroon en ster), papieren rietjes, plaksteentjes, lint, rijgdraad, kraaltjes, doorzichtig inpakfolie.

Schaar, lijm ( knutsellijm en sterke lijm: bisonkit van de Action), wasknijpers

 

stap 1 De kroon

Werkwijze kroontje

1. Zoek een sjabloon van een kroontje dat je mooi vindt op bijvoorbeeld pinterest en print uit of teken er zelf eentje (na). Kijk zelf even met een los vel A4 hoe groot je de omtrek wilt hebben. Ik heb de omtrek van een grote mok of kleine kom genomen. Knip uit en gebruik het als een mal voor de kroontjes. Knip meerdere tegelijk uit maar hoe dikker het papier, hoe lelijker de ondersten worden door het knippen en schuiven en de kracht van de schaar dus pak er niet teveel in een keer. Plak de kroontjes aan de uiteinden vast. Met een nietmachine kan ook.

2. Versier het kroontje desgewenst met patroontjes of mooie siersteentjes. Ik kies hiervoor altijd zelfklevende steentjes want dat gepruts met lijm voor van die kleine oppervakken geeft alleen maar veel lijmtroep op je kroontje.

3. Knip ronde grote cirkels uit het doorzichtige folie en leg op het midden een handvol inhoud. Ik heb marshmellows gebruikt omdat deze mooi zacht en dus een beetje vormbaar zijn. Maak er pakketjes van en knoop dicht met een mooi lint. 

3. Stop het pakketje in het kroontje en je bent klaar. Het sterrenstafje is optioneel. 

Stap 2. De sterrenstaf

prinsessen traktatie

Sterrenstaf voor een prinses traktatie

Benodigheden: Stevig zilver of goudknutselpapier/karton. Steentjes en kraaltjes voor de versiering, lijm, wasknijper, (papieren) rietjes, lint en een schaar.

1. Zoek een sjabloon voor de sterren die je wilt. Print het uit of trek het over. Een ster uit de hand tekenen kan ook maar is erg lastig om mooi symetrisch te krijgen. Knip de sterren per twee uit dus dubbel papier per keer. Anders ga je verschil krijgen in de sterren bij het tegen elkaar plakken. Bewaar ze dan ook per setje.

2.  Mocht je, zoals het voorbeeld op de foto, nog een kralenversiering erbij willen maken dan kun je die nu als eerste aan het rietje bevestigen door een kleine inkeping te knippen in het rietje en daar het uiteinde in te schuiven. Wanneer je nu de sterren erop dichtlijmt dan is het koordje mooi weggewerkt. Plak dus het  rietje tussen twee zijden van een setje sterren. Druk de bovenkant van het rietje eerst iets plat. Je kunt de twee kanten van de ster even vastzetten met een wasknijper tijdens het drogen.

3. Je kunt, als je wilt, de ster nog versieren. Zowel op de ster zelf met kraaltjes en steentjes alswel vlak onder de ster op de steel met een mooi dichtgestrikt lint. Eventjes vastzetten met een drupje lijm. Ik heb er thule lint voor gebruikt maar kadolint staat ook super.

4. Steek de stafjes ieder in een zakje van een kroontje. Een beetje voorzichtig wiebelen en wrikken om het er netjes in te friemelen zonder dat het rietje dubbel knikt. Ik heb ook met opzet marshmellows gebruikt in het zakje omdat je daar gebruik van kunt maken bij het vastzetten van het rietje. 

Hawai eiland gevuld met fruit

Een tropisch eiland gevuld met fruit. Het fruit heb ik ter plekke op school snel gesneden omdat het anders gaat verkleuren. Maar het eiland was klaar dus de stukjes fruit konden er zo op gelegd worden.

Benodigheden: Een plaat die als dienblad gebruikt kan worden. Te verkrijgen bij de Action. Ik had 3 platen in gebruik voor 23 kinderen.

Een schaar, plakband, lijmpistool, aluminiumfolie, een gehalveerde appel, sateprikkers ( lang) en een Hawaislinger ( Action). En een paar rozijntjes voor de afwerking.

Groen en bruin knutselpapier ( A4 vellen: Action)

Plastic bakjes en vorkjes van de Action

Eventueel: gummetjes in strandthema (Action)

werkbeschrijving

De Hawai slinger om het dienblad heen leggen en om de paar centimeter vastzetten met plakbandjes op de rand. Als er een stuk over is dan knip je dat voorzichtig door en maak je de slinger korter.

De gehalveerde appel in folie pakken en vastlijmen op het dienblad. 

Pak een sateprikker en rol die in het bruine vel papier tot er een rol onstaat. De rol mag rustig een stuk wijder zijn dan de prikker. De rol vastzetten met plakband zodat deze niet weer openrolt. Herhaal dit nog een keer. Prik vervolgens de prikkers in de appel met de stompe kant en schuif de rolletjes ieder over een prikker. Zorg dat de scherpe punten van de sateprikker uitsteken. Knip de rol zonodig bij. Je kunt de boomstam die zo ontstaat nog wel voorzien van streepjes als palmboomstam, maar het is niet noodzakelijk.

Knip palmbladeren uit het groene papier. Die zijn online (pinterest) snel te vinden. Probeer er meerdere tegelijk te knippen als dat lukt. Als je moeite hebt met tekenen dan kun je een sjabloon uitprinten op het groene knutselpapier als dat teminste het A4 formaat heeft dat je in een lade van een printmachine kunt leggen. Of  de print op een raam plakken. Als je er dan een wit papier overheen hangt dan heeft het licht een effect van een lichtbak en kun je zo gaan overtrekken. 

Palmbladeren aan de top van de boom bevestigen. Gewoon door de punt van de prikker heen steken. De punt wegwerken met een rozijntje.

Een paar coktail parapluitjes op de appel zetten om het directe zicht op de appel iets te verbloemen ( het fruit doet de rest).

Je basis is klaar. Nu hoef je alleen het fruit erop te leggen. De kinderen konden zelf stukjes fruit eraf prikken en uit de plastic bakjes eten. Er tussendoor had ik gummetjes met een "strandthema gelegd. De kinderen waren al wat ouder en na mijn uitleg gingen ze de gummetjes niet per ongeluk opeten.